Vaikeus erottaa vaikeuksia toisistaan

Kun kerroin lapsilleni ihmisen olevan tutkitusti onnellisimmillaan 70-vuotiaana, totesi keskimmäiseni, että vanhana on aikaa ja rahaa, muttei energiaa. Nuorena ei kuulemma ole rahaa, vaikka on aikaa ja energiaa. Ja minun pitäisi kuulemma olla vaiheessa, jossa ei ole aikaa, vaikka on energiaa ja rahaa. Onko jokin hullusti, kun koen, että vaikeuksien jälkeen minulla on jo tarpeeksi Rakkauteen? Olisiko kuitenkin niin, että sielun Rakkaus avautuu ihmiselämässä vaikeuksien kautta?

Elämässä on kahdenlaista vaikeutta. On itsemme ulkopuolisten asioiden hankaluutta, ja hankaluutta, joka kuuluu erottamattomana osana omaan kasvuumme. Kaikkien ihmisten kasvu on kytköksissä toisiinsa, mutta kukaan ei jaksa kantaa koko maailman kasvutarvetta omanaan. On tärkeää oppia erottamaan omaan ihmisyyden kasvuun kuuluvat asiat muun maailman kasvutarpeesta. Näin jaksamme kasvaa itsemme ehdottomaan Rakastamiseen. Kuinka siis erottaa vaikeudet toisistaan?

Vaikeudet näyttävät usein tulevan ihmissuhteidemme kautta. Emme voi väistää kasvukipuja, elämä on vaikeaa kaikille. Sinun tulee oppia Rakastamaan tuskaisia kyyneleitä, kuin Rakastat aamuja Rakkaasi vierellä. Mitä suurempaa Rakkautta tavoittelet, sitä suurempia pettymyksiä Sinun tulee pystyä sietämään. Sinun tulee luopua autuuden tavoittelusta ja hyväksyä ihmissuhteistasi heijastuva kasvutarpeesi ihmisenä. Lopulta joudut luopumaan kaikesta, joten kasva kipua pelkäämättä. Näin löydät Rakkauden.

Olen monet yöt valvonut kipuni kasvattaessa minua. Minun on vaikea sietää pettymyksiä, vaikka yhä uudestaan olen niitä harjoitellut. Jokainen negatiivinen tunne, jonka syyksi syytän toista, saa minut pettymään itseeni. Parisuhde on kasvumme aiheuttamien riitojen näyttämö. Tuolla näyttämöllä on syytä paneutua omaan rooliinsa ja harjoitella Rakkaudellisia sanoja pettyneenäkin. Alkoholi oli minun puoleni parisuhteideni ongelmista. Kun raitistuin, viimeisin parisuhteeni purkautui. Lopulta olin vapaa Rakkauteen.

Itsellemme kuuluvaa kasvun tarvetta tulee myös itsemme ulkopuolelta. Rakkaudellinen parisuhde on ihmisyytemme peili. Mitä avoimempaa Rakkaus on, sitä kirkkaampi on parisuhteen peilistä heijastuva kuva. Elämämme tehtävä on kasvaa Rakkaudessa, ei tulla valmiiksi. Kun hylkäämme Rakkaudellisen parisuhteen, hylkäämme oman kasvumme mahdollisuuden. 

 Heijastelemme omaa kasvutarvettamme ihmisiin ympärillämme. Yleensä emme hyväksy toisissa sitä, jota emme itsessämme hyväksy. Toisessa ärsyttää juuri se piirre, joka on oma kehityskohtamme. Jokainen ärsytys on mahdollisuus ymmärtää omaa keskeneräisyyttä. Tunteemme ovat omiamme ja somessakin voisimme ottaa niistä vastuun.

Ei kaikki heijastukset toisista ihmisistä ole kasvuamme varten. On heijastuksia, jotka ovat vain toisen keskeneräisyyttä ja tarvetta kasvaa. Emme voi kasvaa toisen puolesta. Aina meidän on kuitenkin tutkittava tarkkaan oma kasvun tarpeemme ennen kuin syytämme toista. On osattava olla itselleen armollinen, jotta voi antaa toiselle anteeksi. Kyky Rakastaa itseään terveesti, vaatimattomasti ja nöyrästi sallii myös Rakkaudellisen parisuhteen kasvua.

Ratkaisevaa riitatilanteiden juurisyiden tunnistamisessa on ajoitus. Mieti mistä kaikki alkoi? Oliko kyse kumman tunnereaktiosta ensin? Olen usein saanut riidan aikaiseksi purkamalla omaa pettymystäni kumppaniini. Tuo lumiukko muistuttaa minua sellaisista hetkistä. Ja juurisyy on oman odotukseni aiheuttama pettymys, joka on minun tunnereaktioni. Ei muutaman minuutin myöhästyminen oikeuta toisen moittimiseen, varsinkaan, jos tarkkaa aikaa ei olla sovittu. Jokaisella on oikeus puolustautua, ja niinhän ne riidat syntyvät.

Ei Rakkaus vaikene, vaan puolustaa totuutta. Jokaisella on oikeus toista syyttämättömään mielipiteeseensä. Rakkaus elää kunnioittavasta, avoimesta, elämän mittaisesta keskustelusta. Vaikeneminen johtaa parisuhteen ja Rakkauden vinoutumiseen. Siksi on tärkeää palata tapahtumien aikajärjestykseen ja löytää alkupiste, eli riidan aiheuttanut tunnereaktio.

Rakkaudella tulee olla aikaa kulkea vaikeuden alkupisteelle. Elämä on kipeiden asioiden kohtaamista. Alkupisteeltä näet oman kasvutarpeesi ja osaat erottaa oman osasi vaikeudesta. Toisen kehitystehtävä kuuluu toiselle, mutta Sinun tulee kulkea kohti omaa kehitystehtävääsi. Kerta toisensa jälkeen. Ja lopulta Sinullakin voi olla aikaa, energiaa ja rahaakin riittävästi. Koska Sinähän sen päätät, mikä Sinulle riittää?

  

Kaikki elämän vaikeus

oppaanasi,

löydät seuraavan

askeleen Rakkauteen.

Kerro muillekin

Muita blogikirjoituksiani

Alasti

Yritän auttaa ihmisiä näkyväksi oman esimerkkini kautta. Olen alaston, jotta muutkin uskaltaisivat tulla näkyväksi oman ainutkertaisen herkkyyden kanssa.

Lue kirjoitus

Paistunturin erämaa

Paistunturin erämaata voi suositella osaksi kasvupolkua Rakkauteen. Vaatimattomassa alueessa on Maaäidin taikaa, joka auttaa olemaan läsnä tässä ja nyt.

Lue kirjoitus
“Tunteet eivät ole totta eivätkä ikuisia – Rakkaus on ikuinen”

– Kimmo Anttonen